Back to top
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ & ΓΙΟΡΤΕΣ

Οι εκκλησίες του χωριού είναι:

–  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ   (Μητρόπολη του χωριού)
–  ΖΩΟΔΟΧΟς ΠΗΓΗ   ( Νεκροταφείο)
–  ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
–  ΑΓΙΟΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ   στα  Θανάτικα
–  ΓΕΝΝΗΣΗ  ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  (Λαμποβίστρα)   Λέκουφας.  Η εκκλησία αυτή
πολύ παλαιότερα ήταν μοναστήρι  (Μοναστήρο του Γκούμανου αποκαλείτο)
–  ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ    στα  Λαππάτικα.
–  ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (Δυστυχώς  έχει ερειπωθεί  προ πάρα πολλών ετών).

Παλαιότερα ανήκαν στο Γαρδίκι (προ του 1946)  και

–  ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ στο Μαιδωνάτικα

–  ΚΟΙΜΗΣΗ  ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  στα  Καραπανάτικα.

Τον παλιό καιρό σε όλες τις εκκλησίες όταν γιόρταζαν γινόταν και τα αντίστοιχα πανηγύρια.  Το μεγαλύτερο από αυτά της Αγίας Παρασκευής όπου και από τα γύρω χωριά  ερχόταν να προσκυνήσουν.  Η Αδελφότητα  προγραμμάτιζε και έβαζε πούλμαν  (μέχρι και δύο) αφού οι χωριανοί φρόντιζαν να βρίσκονται στο χωριό την μέρα αυτή.  Γενικά έχει καθιερωθεί και ισχύει και σήμερα ως ημέρα αντάμωσης όλων των χωριανών  στο χωριό.
Το πανηγύρι αυτό γίνεται στην πλατεία του χωριού μας έξω από την εκκλησία, όπου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλάτανος και κάτω από την σκιά του γλεντάμε την ημέρα εκείνη.   Ο  χωριανός μας Αθανάσιος Δημ. Αθανασόπουλος είχε την προνοητικότητα για την αναγκαιότητα  του Πλάτανου αυτού και τον φύτεψε το 1924.  Σήμερα σώζεται μεγαλοπρεπής και όλοι οι χωριανοί μας τον ευγνωμονούν.
Αξιοσημείωτο πανηγύρι γινόταν και της Ζωοδόχου Πηγής  όπου οι προσκυνητές ερχόταν και από πολύ μακρινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων.

Παρόμοια πανηγύρια γινόταν του Λαμπόβου στη Λέκουφα και του Αγιου Γεργίου στα Θανάτικα.

Οι Ιερείς στο χωριό μας ήταν

1. Προ του 1900 ήταν ο χωριανός μας Παπανικολάου. Μάλιστα υπάρχει μία χαράδρα μεταξύ του Παλιού κτίσματος του Γιάννη Ζήκου και το αμπέλι του Καπέλου που ονομάζεται Παπανικολάου

2. Περί το 1900 εφημέριος ήταν ο χωριανός μας Παπά-Χαράλαμπος που το σπίτι του ήταν απέναντι από του Καπέλου.

3. Κατόπιν εφημέρευσε στο Χωριό μας ο Παπα-Σταύρος από την Γλούστα

4. Μετέπειτα ο Παπα-Τσούβαλος από την Λίστα

5.Το 1933 έγινε μία ιστορική ψηφοφορία στο χωριό μας για να διαλέξουν μεταξύ του Αθανάσιου Βενέτη και Γεωργίου Ζώη ποιος θα γινόταν ο μελλοντικός ιερωμένος του χωριού μας. Μετά από μία δραματική ψηφοφορία  επεκράτησε με ελαχίστη πλειοψηφία ο Αθανάσιος Βενέτης  ο οποίος εφοίτησε για δύο χρόνια στο Ιεροδιδασκαλείο Ιωαννίνων (μάλλον στο ιεροδιδασκαλείο  Βελλάς).
Έκτοτε εθήτευσε στο χωριό μέχρι το 1991 και έκτοτε στο χωριό ιερουργεί και πάλιν ξένος Παπάς.  Ο δε Γεώργιος Ζώης από την αποτυχία του έπεσε σε θλίψη και μετά λιγο καιρό απέθανεν.